2FA in het Apple ecosystem
Ik kwam erachter dat Apple eindelijk One Time Passwords omarmt heeft en ze geïntegreerd in MacOS en iOS. Dit artikel is dus interessant als je een Mac en een iPhone samen gebruikt, de de Apple Keychain gebruikt voor wachtwoorden, je synchroniseert via de cloud en je standaard browser Safari is. Een beetje een artikel voor de fans dus.


Apple maakt er weinig reclame voor en ik snap dat wel. Met 2FA voeg je wel veiligheid toe maar zelden gebruikersgemak. Ook is de eigen uitwerking nog zeker niet zonder hobbels.


Over wat Two Factor Authentication en On Tim Passwords zijn, en waarom ze belangrijk zijn schreef ik een ander artikel. Het proces bestaat uit twee stappen. Het eenmalig aanmaken van de token en het invullen van een code in browser of app.


Aanmaken token

Voor het gebruiken van 2FA en de codes vraag je eerst een token aan. Bij het aanvragen wordt die met je app gedeeld en bevestigd door een eerste invulling van de code.


Dat kan dus zijn. Dat je alles op de telefoon of computer afhandelt of dat je ze laat samenwerken. Dat laatste is wel zo gemakkelijk. Ik nam een Google Account als voorbeeld.


Daar ga je naar de instellingen en zoekt onder beveiliging naar Two Factor Authentication. Je geeft aan dat je een app hebt en dan kun je beginnen. Er verschijnt een QR-tag die je gewoon scant met je fototoestel:

Het aanklikken opent je bestand met wachtwoorden en je koppelt handmatig de aanvraag aan het juiste Google account.