Afgeschermde en betaalde content, een overzicht

De term “gated content” was me onbekend, maar niet het onderliggende begrip. Het is content die gedeeltelijk zichtbaar is en waarvoor je een transactie doet, met persoonlijke data of geld, om alles te kunnen lezen of beleven.


Als je interesse hebt in “gated content” en betaalmuren (paywalls) dan ben je hier op de juiste plek. Ik leg de verschillen uit door dagelijkse voorbeelden van een internetgebruiker.


Data voor content

Gated content kan een lead magnet zijn die je wat tekst laat lezen en waar je persoonlijke data afgeeft om meer te kunnen lezen. Het is een eenmalige transactie en voor deelname krijg je bijvoorbeeld een e-book, extra hoofdstuk of toegang tot het volledige artikel.


Na de uitwisseling sta je dan meestal op een mailinglijst. Verder verbiedt de AVG deze werkwijze, maar niet als je ook uitdrukkelijk toestemming geeft om naast het aanbod ook op de verzendlijst te komen.

Content gating en verschillende soorten van lidmaatschap en betaling

Naast de eenmalige transactie met persoonlijke data zijn er websites waar je gevraagd wordt te betalen voor het verder lezen of om een digitaal abonnement af te nemen. Dit zie je vaak bij kranten, tijdschriften en blogs.


Een betaalmuur is een mechanisme om een vergoeding te vragen voor je content. Er zijn meerdere vormen van een betaalmuur en ik licht kort de zachte, de gedoseerde (metered) en de harde betaalmuur toe.


​Registratie / betaling

Medium

Gratis

Teletekst

Gratis met advertenties