Aspect ratio en oriëntatie van digitale beelden


Leer het principe van aspect ratio (beeldverhouding), het zal u later van pas komen wanneer u de beelden in gebruik neemt. En hetzelfde geldt voor de oriëntatie. Wordt het een staand of een liggend beeld?Misschien omdat er een associatie is met rationaliteit in het woordpaar aspect ratio, maar ik heb de betekenis nooit helemaal begrepen. Dus heb ik nu eens wat beter gekeken en de etymologie van aspect nagetrokken. Als je zegt dat iets meerdere aspecten heeft, dan kan dat vertaald worden naar zijden. Je kijkt naar de meerdere zijden van een object. En ratio heeft de betekenis van rede en berekening.


In Aspect Ratio wordt het woord ratio gebruikt in de wiskundige betekenis: verhouding tussen de getallen. Dus, deze kleine semantische omweg leidt tot deze beschrijving van Aspect Ratio:

De verhouding tussen twee zijden van een rechthoek

Inclusief het vierkant (1:1). En er zijn ontelbare rechthoeken in digitale producties. Laten we dus eens wat dieper graven en kijken naar de beeldverhoudingen van schermen, afbeeldingen en video's.


Beeldverhouding van een scherm

Het scherm is natuurlijk een fysiek object en heeft als zodanig een vaste beeldverhouding. In TV-toestellen zijn deze verhoudingen min of meer gestandaardiseerd. Ze waren vroeger 4:3 (meer vierkant) en zijn later meer rechthoekig geworden. Naar 16:9. Als u een nog breder scherm wilt zien, kunt u naar de bioscoop gaan.


Voor computerschermen zijn er verschillende beeldverhoudingen. Over het algemeen zijn ze 16:9 voor een monitor en 16:10 voor een laptop.


Enkele veel voorkomende voorbeelden van schermen en hun beeldverhouding.
Enkele veel voorkomende voorbeelden van schermen en hun beeldverhouding.

De tablet en de mobiele telefoon zijn speciale gevallen in de zin dat ze kunnen worden gebruikt als een hoog scherm of een breed scherm.


Enkele voorbeelden van beeldverhoudingen op schermen van mobiele telefoons (@Bullfrag)
Enkele voorbeelden van beeldverhoudingen op schermen van mobiele telefoons (@Bullfrag)