Blog schrijven met Ulysses

Bijgewerkt op: 16 mei

Veel komt neer op goed gereedschap. Ik ben daar kieskeurig in en deel graag mijn methoden voor het schrijven en opmaken van de artikelen op deze blog. Hopelijk brengt het je op ideeën.Een artikel beginnen

Ik verzamel informatie eerst op papier en dan als notities in Apple Notes. Als het idee vaste vorm heeft gekregen, begin ik een blanco vel in het schrijfprogramma Ulysses.


Schrijven in Ulysses

Ik schrijf al mijn artikelen in Ulysses, laat me je vertellen waarom. Om te beginnen vind ik het mooi. Een rustige pagina-indeling en de mogelijkheid om al het overbodige te verwijderen of weg te laten. Het is snel en robuust. Tot zover de liefdesverklaring, even terug naar de methode.


Spelling

Ulysses heeft LanguageTool ingebouwd, en die tool weet prima in welke taal ik schrijf. Het corrigeert niet alleen spelfouten, maar doet ook suggesties voor grammatica en zelfs stijl. Zo heb ik mijn eigen schrijfassistent.
Doorzoekbaar

Alle teksten die ik in Ulysses heb geschreven zijn zowel op de Mac als op de iPhone doorzoekbaar. Zowel op systeemniveau (Spotlight) maar ook via Ulysses zelf. Met deze opzet kan ik snel iets vinden en het ook direct openen vanuit search.
Cloud sync tussen Mac en iPhone

De teksten die ik schrijf zijn direct beschikbaar op zowel de Mac, MacBook als iPhone. Ze worden gesynchroniseerd door de iCloud. Dus er is geen noodzaak voor extra accounts of iets dergelijks. Vaak dood ik wat tijd als ik moet wachten om een artikel te schrijven of te verbeteren waar ik op dat moment mee bezig ben.