De drie manieren je website te verrijken met topfoto’s

Bijgewerkt op: 9 jun.Ik beheer drie eigen websites. Een blog, een bedrijfssite en een e-commerce site. Ik besteed veel aandacht aan inhoudelijke, onafhankelijke verhalen over het creëeren, produceren en publiceren van goede content. Ik ga uit van tekst en zoek er later treffende en aansprekende afbeeldingen bij. Waar vind ik geschikte foto’s voor een website, landingspagina of een social media campagne?


Dus boeiende, originele en betaalbare afbeeldingen voor een eigen project. Ik zie drie voor de hand liggende, elkaar niet uitsluitende mogelijkheden om aan foto’s te komen en het knippen en plakken van zomaar wat materiaal uit Google is er niet een van 😉 Ik neem je even mee op een snelle tocht langs de mogelijkheden: gratis of betaalde stock foto’s, eigen foto’s en foto’s in opdracht.


Stock foto’s

De gangbaarste manier is het gebruikmaken van een stock. Het woord stock betekent een stapel, een opslag en dus een verzameling. Dat is een dienst met een groot aantal foto’s die doorzocht kunnen worden op sleutelwoorden of gerangschikt zijn op thema. Veel mensen werken op een budget als het gaat om foto’s dus maak ik even een onderscheid tussen de gratis dienst en de betaalde dienst.


Gratis stock foto’s

Sterk in opkomst zijn de diensten die werken met een CC0-licentie. Dat is een commons licentie die je het recht geeft de afbeeldingen zonder veel verplichtingen online te gebruiken. Je mag afbeeldingen bewerken en bijsnijden voor verschillende doeleinden. Een auteursvermelding is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd.


Er zijn de laatste jaren een aantal fotostocks begonnen die kwalitatieve foto’s bieden onder een gratis en open licentie (CC0). Die foto’s mag je online gebruiken en bewerken. Ze zijn gratis maar een bijdrage in geld of eervolle verwijzing worden gewaardeerd.


Ik gebruik deze foto’s best vaak en zeker bij tijdelijke pagina’s waarbij bijvoorbeeld SEO op de afbeeldingen minder belangrijk is. Zeg maar, als ik even snel een pagina moet maken die niet lang online zal zijn.

Hier een kort overzicht van diensten die gratis stock foto’s bieden:Photo by Matt Hardy: https://www.pexels.com/photo/woman-using-slr-camera-2179205/
Photo by Matt Hardy: https://www.pexels.com/photo/woman-using-slr-camera-2179205/


Betaalde stock foto’s

Als je meer origineel of beter uitgevoerde foto