De geheimen achter de QR-CodeDe QR-code heeft de laatste jaren, vooral door corona, een grote opmars gemaakt. Maar het bestond al jaren en leidde, voor de consument, een sluimerend bestaan. Je moest er vaak een specifiek programma voor installeren om de QR-code uit de QR-tag te lezen. Maar nadat ook Apple het omarmde en de lezer inbouwde in de software van de camera werd de QR-tag een voorwerp voor dagelijks gebruik.


Wat is het?

Maar de QR-tag heeft ook een slechte roep, ook door Corona. Door de geheimzinnigheid en de onbekendheid ging het voor veel mensen symbool staan voor de alles doordringende digitale controle die onze maatschappij zou doordringen.


Het leek me dus een goed idee, al is het wat laat, om de QR-tag nog even van dichtbij te bekijken en het uit te leggen.


De QR-code is een optisch etiket om voor machines leesbare informatie uit te wisselen. Net als de bekendere streepjescode. De blokjes in de QR-code zijn een manier om informatie vast te leggen. Informatie over de QR-code zelf en informatie die uitgewisseld gaat worden.De indeling van de informatie op een QR tag
De indeling van de informatie op een QR tag


Hoe werkt het?

Dus hoe werkt het ook alweer? Voor de gebruiker is het eigenlijk heel simpel. Richt je camera op de QR-code (op scherm of papier) en een optie verschijnt wat te doen met de informatie die de QR-tag bevat. Dit kan bijvoorbeeld een internetadres bevatten en de telefoon opent dan een webpagina.


Of je hebt zelf een QR-tag op je telefoon en die wordt uitgelezen door een andere partij. Meestal zal de code unieke informatie bevatten die dan gekoppeld wordt aan een centraal bestand.


In beide gevallen zal het apparaat de QR-tag herkennen en uitlezen.Het lezen van een QR-code via de iPhone
Het lezen van een QR-code via de iPhone