Een eigen Linktree?

Bijgewerkt op: 2 jun.

Als producent van creatieve content op het web ontkom je niet aan platformen als Instagram en Twitter. Het is een belangrijke bron van verkeer naar mijn blog en zakelijke websites. Maar platformen hebben een eigen agenda en hoe zorg je voor je eigen veiligheid als je gaat zwemmen met de haaien?


Linktree. De dienst of toch beter zelf eentje maken?
Linktree. De dienst of toch beter zelf eentje maken?


Platformen

Platformen zijn voor de digitale, creatieve producent een vloek en een zegen. Ze hebben een groot publiek en om dit te bereiken stel je je in dienst van hun. Je gaat eigenlijk een gehuurd huis onderhouden. Dus ik kies voor een gulden middenweg waar ik begin met een product van een ander, om snel op gang te komen, en het dan later naar mezelf toehaal. Een voorbeeld is de Linktree. Als je op Instagram actief bent heb je er vast mee te maken gehad.


Wat is een Linktree?

Het is een klein maar belangrijk radertje in de machine en vraagt wat uitleg. Het is een aanvulling voornamelijk op Instagram en is nooit een genre geworden met een algemenere naam. Noem het jumpboard, launchpad of beter nog een Micro Landingspagina. Het is een eenvoudig vormgegeven webpagina met de belangrijke links naar eigen website, webpagina’s en sociale media. Alle onmisbare of actuele pagina’s bereikbaar via een enkel adres. Extra belangrijk voor Instagram omdat je daar maar één verwijzing hebt voor al je posts. De link zit hier:


Profiellink Instagram
Profiellink Instagram

Een hindernis dus voor de stroom van verkeer is dus deze profielpagina. Je doet een post op Instagram en hierin nodig je mensen uit een product te bekijken. Bijvoorbeeld een online cursus. Het is onmogelijk daar, onbetaald, een verwijzing naar een webpagina bij te zetten. Wat je dan kan doen is de geïnteresseerde lezer oproepen op de link in de bio van het profiel te klikken. En om nu niet de hele tijd deze link aan te passen, of je wil meerdere aanpassingen doen, kun je ook een speciale pagina maken met alleen maar verwijzingen en die koppelen.


Van Instagram, naar Linktree, naar Website
Van Instagram, naar Linktree, naar Website

Het geldt trouwens niet voor Instagram Stories waar daar kun je wel een verwijzing aanbrengen.


Linktree beginnen

Daar is het bedrijf Linktree in dit gat gesprongen is en ze bieden een prima dienst. Je maakt een account aan en daarna koppel je door het invullen van formulieren je eigen pagina’s en sociale media. Het ziet er meteen aardig professioneel uit, een aanrader.