Een eigen website, het juiste begin


In dit artikel geven we een helder overzicht van de mogelijkheden voor de bouw en onderhoud van je website. Na het lezen van onderstaand artikel heb je genoeg informatie om het juiste begin te maken met je eigen website.

De zeven mogelijkheden in het kort zijn:

  • Handmatig coderen

  • Lokaal bouwen met WYSIWIG editors

  • Online web builders

  • Blogging platform

  • Content Management Systeem

  • Combinaties

  • Uitbesteding

Handmatig coderen

Het handmatige coderen was voorheem eigenlijk de standaard. Je schrijft/codeert alle code zoals HTML, CSS en eventueel JavaScript. In een eenvoudige teksteditor. Na het schrijven van deze code zet je alle elementen zoals pagina’s en afbeeldingen bij elkaar en begin je te testen en te verbeteren. De bouw kun je doen in enkele geconcentreerde sessies maar onderhoud is na verloop van tijd soms wat lastig. Je moet, soms maanden later, terug de geschreven code opnieuw eigen maken. Handmatig ontwikkelen is tegenwoordig niet direct de eerste keuze maar het is toch zeker nog een methode die veel gebruikt wordt. Vooral als een site eenvoudig en statisch is dan kan het een optie zijn.

Als een website echt maatwerk is dan zullen ontwikkelaars trouwens nog steeds code schrijven en ondanks tal van frameworks, modules en geavanceerde editors is het feitelijk gewoon nog handmatig coderen. Om de code en de versies bij te houden wordt dan gebruik gemaakt van github of gitlab.


Lokaal bouwen met WYSIWIG editor

Naast het online bouwen en onderhouden van een website kun je het ook lokaal doen. Dat wil zeggen op je eigen computer met een programma dat WYSIWIG biedt. Je ziet direct wat je bouwt. Jarenlang was dat de standaard en veel gebruikt was Adobe's Dreamweaver. Een actuele variant is Pinegrow. In een dergelijk programma maak je de website op je computer, het biedt een aantal krachtige instrumenten voor templates, fotobewerking en koppelingen met andere systemen. Zodra je klaar bent met bouw of aanpassingen zet je het live. Bij deze methode kun je ook gebruik maken van bestaande templates.


Online Web Builders

Deze optie is het sterkst in opkomst. De bouw en beheer van de website vindt volledig online plaats. Dus via een browser (plus eventuele app) en niet meer lokaal op je eigen computer of mobiel. Je begint bij deze methode meestal ook niet vanaf nul maar zijn er een groot aantal templates (mallen) beschikbaar die je kan aanpassen voor het gebruik. Ook hebben ze vaak een verzameling foto’s en afbeeldingen die je kan gebruiken.


De grote spelers op moment van schrijven (het is een dynamische markt) zijn Wix, Squarespace (zoals voor deze website, lees hier over onze ervaringen na een jaar ermee werken), Webflow, Leadpages, Jimdo en in Nederland JouwWeb. Naast deze betaalde diensten bieden veel hosting-providers een soortgelijke dienst aan. De hoster Vimexx bijvoorbeeld biedt Site.pro aan en