Een publiek bouwen voor je blog

Bijgewerkt op: 8 mei


Iets meer dan een jaar schrijf ik een blog. Toen ik begon was het meer voor mezelf. Om mijn gedachten te ordenen en bestaande vakkennis over productie op het web te verzamelen en aan te scherpen. En om mijn foto’s te delen. Het maken van een website zelf was ook onderdeel van het proces en ik had er plezier in om ermee bezig te zijn.Mijn blog: https://www.hoeijmakers.net


Later werd de blog ook een instrument om over nieuwe kennis over schrijven (zoals storytelling) en online marketing eigen te maken en aan te scherpen.

Vijftien jaar geleden had ik ook een blog, in het Kielzog van het dagelijkse leven, en eigenlijk alles wat ik toen schreef kwam hoog in Google te staan en zo kreeg ik een behoorlijk publiek. Wel vluchtig want ik deed niets aan het binden van dat publiek. Dus geen nieuwsbrief of iets wat daar op lijkt. En het was in de dagen van de eerste generatie van het web en sociale media waren er nog niet of veel kleiner aanwezig. In die zin is dit wel een beetje “opa vertelt”. Maar ik ben op zoek naar moderne manieren om een groter publiek te bereiken.


En hoe staat het nu met mijn publiek?

Het optimaliseren van zoekmachines is nog steeds heel relevant en daar besteed ik veel aandacht aan. Ik doe ook aan “cross publishing” en ben veel aanweziger en actiever geworden op sociale media.


SEO

Een van mijn grootste hindernissen, en eerlijk gezegd ergernissen, was dat mijn nieuw gekozen domein (robhoeijmakers.com) op de een of andere manier slecht tot niet opgepikt werd door Google. En dat ondanks alle mogelijke optimalisaties die ik ken. Zocht je op mijn naam dan verscheen dit domein structureel niet. Ik heb de zaak voorgelegd aan Google maar ik kreeg niet een echt antwoord. Iemand zei me dat ik de handleiding maar eens moest lezen en dat deed wel even pijn. Toen heb ik mijn oude domein weer opgepakt en dat was een goede greep. Nu verschijnt mijn site als je zoekt op mijn naam en daar ben ik heel blij mee.

Cross publishing

Dat is artikelen ook op platformen publiceren zoals Medium, Substack en Hashnode. Dat doe ik ook, wel selectief. Wat het meest geschikt is voor de aard van het platform. Daar wordt het wel gelezen maar niet spectaculair. Op die platformen kun je ook omzet maken als je wil maar dat laat ik achterwege. Te weinig reuring in mijn geval en het bereik is me meer waard.