Een website binnen een uur

Bijgewerkt op: 2 jun.Wat zijn de mogelijkheden als je heel snel een website nodig hebt? Zeg maar binnen een uur of zo?


In dit artikel ga ik uit van een enkele webpagina die geschikt is voor weergave op het kleine en het grote scherm. De namen voor dit soort eenvoudige sites met alle elementen op een enkele pagina variëren: Single page site, Single pager, One page website. Of naar functie: Landing page, holding page, lock screen, coming soon. Het is niet alleen een aanduiding voor de omvang en functie van de site maar ook een trend in vormgeving.

Voor het maken en beheren van dit soort sites zijn er meerdere online tools. Voor alle mogelijkheden geldt dat de hosting door andere gebeurt maar dat een domein kan worden toegevoegd. Dat vraagt dan wel wat meer werk en geduld. Het adres van de site is natuurlijk wel uniek, kan een naam bevatten en is prima te gebruiken als een '“coming soon” pagina of een springplank naar een andere online module, bijvoorbeeld een pop up winkel.


Carrd

Met deze dienst bouw je razendsnel een “one page” website. Dat kan zijn voor je persoonlijke profiel, een landingspagina voor een email campagne of wellicht iets anders, meer uitgebreid. De dienst is gratis maar heeft een meer uitgebreide optie waarbij je ook statistieken, formulieren, een eigen domein en meer kan gebruiken.


Het opzetten van een website gaat echt heel snel en gemakkelijk. Je kiest een sjabloon, past de vastgelegde gebieden voor teksten en foto’s aan en je publiceert. Ik maakte deze site in minder dan een kwartier:


https://webdialect.carrd.co


Alles binnen carrd.co is Engelstalig, zowel in de bediening als in de voorbeeldsites maar in principe is de taal makkelijk aan te passen. Of de site goed in een zoekmachine te vinden is moet ik afwachten en statistieken krijg je bij de basisversie niet. Het aanpassen en verder onderhouden gaat dan wel weer heel gemakkelijk.
Adobe Spark

Ook Adobe biedt de mogelijkheid om gratis snel een single page website te maken. Ik heb de gratis versie geprobeerd en dit in een kwartiertje gemaakt:

https://spark.adobe.com/page/ByRG8aINE7kfE/


Spark is niet alleen bedoe