Emotional Freedom Technique (EFT)Ik had er wel al van gehoord tijdens de opleiding tot coach maar ben er pas recent serieus mee aan de slag gegaan. En ik ben zeer enthousiast over de Emotional Freedom Technique (EFT). Het is een gereedschap geworden waar ikzelf enorm veel profijt van heb. Hoe? Dat beschrijf ik in de volgende alina's.


Het wegkloppen van belemmeringen

Want misschien herken je dat ook, dat een negatieve ervaring of herinnering opeens zomaar de kop kan opsteken. Een oude draak uit het verleden ontwaakt en kan ervoor zorgen dat je bang wordt of teleurgesteld raakt. De negatieve gebeurtenis zitten als het ware verankerd in je lichaam. En iets wat je lichamelijke dwarszit kan best wel je gedachtes beïnvloeden en dat vaak op een negatieve manier.


Een persoonlijk voorbeeld

Een goede klant van mij wilde iets nieuws maar had daarvoor een klein budget. Daarom heb ik speciaal voor hem naar een aantal mogelijkheden gezocht die aan zijn ideale behoefte kon aansluiten. De klant was zeer enthousiast over de oplossing die ik had bedacht. Met dit akkoord ging ik aan de slag en alles verliep zoals gepland. Tot het moment dat ik het gemaakte aan hem ging overhandigen. Want toen kwamen er een aantal handelingen die hij zelf op zijn computer moest uitvoeren om toegang te krijgen tot zijn nieuwe product. Deze handeling werden door hem als zeer complex en ingewikkeld ervaren.


Tijdens dat hij ermee bezig was, mopperde hij tegen mij van nou wanneer ik had geweten dat het zo ingewikkeld zou zijn dan was ik er maar niet aan begonnen. Deze ene zin verpeste zo een beetje mijn hele dag. Want er stak een oude draak op. Mijn eerste fysieke reactie was, kortademigheid en verkrampen. Al aan het voorbereiden op wat er mogelijk nog meer zou kunnen komen. Ook voelde ik een soort trots, boosheid opstijgen en ik bereide me voor om me te kunnen verdedigen.


Qua gevoel gebeurde dit:


1. Zie je, ik doe het niet goed;

2. Hij is ontevreden en daarom zal hij mij verlaten

3. Ik word buitengesloten


Waar uiteindelijk de diepgewortelde overtuiging opstak van: zie je, ik voldoe niet.


Deze gebeurtenis heeft me zo beziggehouden dat ik er zelf een beetje slecht van heb geslapen. Daarom was het hoognodig tijd om dit onder de loop te nemen en EFT toe te passen.


Wat je met EFT doet is dat je iets wat al jaren vastzit en dat een blokkade heeft gevormd, je als het waren weg-klopt. Wat we namelijk vaak doen is wanneer we iets negatief ervaren, dat we het dan wegwuiven. Of heel snel iets positiefs tegenoverstellen.