Geld weggooien

Bijgewerkt op: 2 jun.Hoe vaak zie ik niet dat bedrijven en zzp'ers kleine vermogens aan advertentiegeld weggooien of verliezen. JA, je leest het goed, verliezen.


Vroeger vond ik regelmatig geld op straat. Soms 10 cent, soms 2 euro en zelden 5 euro. Vol ongeloof en helemaal blij raapte ik het geld dan op. Lachen omdat er een gezegde is: geld groeit niet omdat we het oprapen. Maar sinds we vooral pintransacties doen verliezen we denk ik minder contact geld op straat. Tenminste heb ik al lang niets meer gevonden.


Echter is dat online niet het geval. Want hoe vaak zie ik niet dat bedrijven en zzp'ers kleine vermogens aan advertentiegeld weggooien of verliezen. JA, je leest het goed, verliezen. Niet dat hun advertentie niet goed is, of niet zou werken maar puur omdat de advertentie naar een pagina leidt waar nog niet goed genoeg nagedacht is over het doel ervan.


Advertentie herken je in Google doordat je een term of zinsdeel hebt ingevoerd in de webbrowser of in Google zelf. De eerste aantal hits zijn advertenties. Zodra ik op zo een advertentie klik betaalt de adverteerder geld voor. De kosten is afhankelijk van de waarde van het zoekwoord. Bijvoorbeeld lifecoach, of coach dat zijn woorden waar je per klik makkelijk zomaar 1,20 euro voor kan betalen. Maar een advertentie kan uiteraard ook afkomstig zijn van Facebook of Instagram.


Wat gaat er minder goed?

Het doel dat een ondernemer die een advertentie plaatst op Google is vaak om zijn website op te laten vallen. Een fatale denkfout.


Want stel je nu eens voor dat ik je zomaar mijn sleutel geef tot mijn huis. Echter zonder uitleg waar je alles kan vinden. Dat betekent dus op onderzoek uitgaan. Ik hoor je denken dat is leuk en avontuurlijk. En ja dat klopt ook. Maar op het web ben je veel minder avontuurlijk ingesteld. Je wil op het web dat alles werkt zonder dat je over hoe iets functioneert, hoeft na te denken.


Kortom wil je wel aandacht voor je website, zorg er dan voor dat je een specifiek onderdeel aandacht geeft en daarvoor een landingspagina maakt.


Ik geef je hier een voorbeeld

Ben je bijvoorbeeld coach en je hebt een website gemaakt en wil deze met een advertentie onder aandacht brengen? Vraag je dan dit af:

  • Wat wil ik bereiken met de advertentie?

  • Wat wil ik er dat mijn advertentie oplevert?

  • Wanneer is de advertentie geslaagd, succesvol een klopt de ROI (return of investment)?

Waar we dan vaak achter komen is dat we een advertentie doen om ergens onze aandacht op te vestigen en dat we daar ook beogen om geld mee te verdienen. Ben je dus coach dan wil je vast wel dat de advertentie je helpt om tot dat ene intake gesprek te komen. En dat betekent dat je dus opeens een heldere focus hebt waar de bezoeker van je advertentie naar toe wil leiden, namelijk naar een pagina waarop ze zich kunnen inschrijven voor een intakegesprek.


Maar wat je in werkelijkheid te vaak ziet, of ik eigenlijk overal weer tegenkom, is, dat de advertentie leidt tot een pagina van de bestaande website. Zonder waarschuwing wordt een bezoeker opeens met een overkill aan informatie lastig gevallen. Tenminste ervaar ik dat vaak zo. Ik word door een advertentie als het waren het bos ingestuurd zonder enkele aanwijzing. Als bezoeker kan ik daar best wel verdrietig van worden, want het kost me tijd en ik voel me dom omdat ik niet meer snap waar ik ben...


Wat kan je dan wel doen?

Zorg ervoor dat je heel specifiek een pagina maakt voor het onderdeel waar je voor adverteert. Dat noemen we een landingspagina. OF dan wel zorg ervoor dat je advertentie op een heel specifieke pagina terecht komt waarin die aansluit op de advertentie tekst.