Gratis ebooks laden op een Kobo met de iPhone

Download gratis ebooks op je iPhone en zet ze op je Kobo zonder dat je een computer nodig hebt. Een redder in nood voor onderweg.


Heb je de behoefte om alternatieve of gratis ebooks op je Kobo te laden als je onderweg bent? Of in het veld bent? Ik leg uit hoe het laden van alternatieve ebooks van iPhone naar Kobo werkt en wat je moet hebben en inpakken.


Natuurlijk kun je van je iPhone een wifi hotspot maken en artikelen kopen via de officiële winkels. Maar stel dat je ebooks hebt die uit een andere online bron komen zoals Gutenberg of Z-Library. Hoe kun je dat laten werken?


Ik leg het hieronder uitgebreid uit in drie stappen:

  1. De hardware voorwaarden

  2. Het aansluiten van de apparaten

  3. Het doen van de juiste stappen voor het kopiëren

De video's kunnen handig zijn als je het in actie wilt zien. Ik ben niet aangesloten bij Apple, Kobo of een van de sites of fabrikanten die ik noem. Ik maak deze verhalen en video's omdat ik het leuk vind om dingen uit te zoeken en mijn ervaring te delen.


De hardware benodigdheden: de camera adapter en de standaard kabel

Hoe kun je dan een gedownload ebook overzetten naar de Kobo? Eerst heb ik een adapter gekocht. Maar het belangrijkste is dat de adapter een ingang moet hebben (Lightning genaamd) om op te laden. Zoals deze:

De Camera Adapter
De Camera Adapter

Belangrijk hier is dat er een soort chip in de adapter zit waarmee de iPhone weet of die stroompoort er is. En het maakt niet uit of je de oplader in het stopcontact steekt of niet. Ik heb beide adapters geprobeerd met en zonder de stroompoort. Als die er niet is, zal de iPhone je melden dat hij niet genoeg stroom heeft om het aangesloten apparaat op te laden. Als de voedingspoort er wel is, werkt alles prima. Extra voordeel is dat je Kobo en iPhone samen kunt opladen.


De adapter wordt aangeduid als Lightning to USB 3.0 Camera Adapter en je kunt hem kopen bij Apple of een ander bedrijf. Ik kocht de mijne voor 20 euro bij een webwinkel. Het bedrijf heet QY.


Het aansluiten van de iPhone en de Kobo

Als je de adapter hebt kun je de gewone USB kabel gebruiken voor de Kobo. Je plugt hem in de adapter en dan in de iPhone en de Kobo. Volgorde maakt niet uit.

Ik laat het snel zien in deze video met mijn iPhone 8 en een Kobo Clara: