HDR-video opnemen en streamen

Bijgewerkt op: 14 mei


Wilgenkatje in de lente.
Wilgenkatje in de lente.

Ik heb uitgelegd hoe je de kleurrijke HDR video's op je eigen beeldscherm kunt bekijken. Maar hoe kun je zelf een HDR video produceren en beschikbaar maken voor een publiek?


HDR opnemen

Wat mij ertoe bracht me te verdiepen in het produceren van HDR video was een terloopse opmerking van Marques Brownlee dat hij op het punt stond om voor al zijn video's over te schakelen op HDR. Als producent van video brengt dit heel wat veranderingen en upgrades met zich mee. Alle vereiste componenten om de HDR-video op te nemen, te bewerken, op te slaan en af te spelen, te streamen en uit te zenden moeten aanwezig zijn.


Deze elementen, die zo zijn opgezet dat het proces kan worden herhaald, wordt de pijplijn genoemd. Met andere woorden, alle hardware en software in deze pijplijn moet in staat zijn om met HDR te werken. Camera, editing software, editing hardware, streaming servers.


Ik ben geen professionele videoproducent maar wel enthousiast. En om het beter te begrijpen heb ik een pijplijn uitgeprobeerd en getest om HDR te produceren en af te spelen. Omdat de technologie in opkomst is moet je een beetje puzzelen. Voorlopig heb ik veel vooruitgang geboekt maar ook gefaald.


iPhone die HDR opneemt

De iPhone 12 mini die ik gebruik is in staat om HDR video op te nemen met 30 frames per seconde. In donkere omstandigheden merk je het verschil in kwaliteit meteen:

Voorbeeld bij weinig licht. Links zonder HDR en rechts met HDR.
Voorbeeld bij weinig licht. Links zonder HDR en rechts met HDR.


De video neemt meer ruimte in en ik zie een ander kleurprofiel opgenomen:


BT.2020 HLG (9-18-9)


Stream je eigen HDR video

Ik heb nu een HDR video opgenomen en ik ben in staat om het af te spelen op de telefoon. Het volgende wat ik wil doen is hem verspreiden naar een breder publiek (en het bewerken volledig overslaan).