HEIC, een bloedgroep voor afbeeldingen


Wat is .HEIC en waarom heeft Apple het tot het moeilijkste bestandsformaat gemaakt? Goede vraag en hier vind je antwoorden en de juiste workflows om naar meer gangbare bestandstypen als JPG te gaan.Beeld van Leiden, vastgelegd op iPhone als HEIF, opgeslagen in Apple Photos als HEIC bestand en geëxporteerd naar JPG.
Beeld van Leiden, vastgelegd op iPhone als HEIF, opgeslagen in Apple Photos als HEIC bestand en geëxporteerd naar JPG.


Een onschuldige vraag in een tweet die viral ging: Sorry maar wat is .HEIC en waarom heeft Apple het tot het moeilijkste fotoformaat gemaakt. De vraag zette me aan het denken en na een nachtje slapen kreeg ik het inzicht dat HEIC als een bloedgroep is. Uniek, onzichtbaar en meestal onbelangrijk, cruciaal als je wilt ruilen.

Ik herkende die vraag ook want als je met Apple spul werkt en als je producent bent dan loop je vroeg of laat tegen dit lastige probleem aan en dan ben je uit je ritme en gaat er tijd verloren. Voornamelijk had ik ook geen idee wat ik aan het doen was of moest doen en prutste ik me er meestal doorheen.


Standaard binnen MacOS en iOS

Elke gebruiker van Apple spullen zal dat formaat wel eens zijn tegengekomen, maar als digitaal producent kom je het zeker tegen. En de vraag, en de discussie die daarop volgde, gaf me het inzicht dat in de wereld van Apple het brontype van afbeeldingen altijd HEIC is. Het is de standaard, de bloedgroep, van alle afbeeldingen sinds iOS11.


Info over afbeelding in Apple Photo met de HEIC bestandsextensie en het HEIF formaat.
Info over afbeelding in Apple Photo met de HEIC bestandsextensie en het HEIF formaat.

Over HEIC en HEIF

De afkorting HEIC staat voor High Efficiency Image Container. HEIC is de container (container voor meerdere bestanden, zoals geluid) en de afbeelding wordt opgeslagen als HEIF, wat staat voor: