JPG en PNG zijn de standaard. Nog wel.


Wil je het veilig houden? Ga gewoon met de stroom mee en kies JPG of PNG."Voetbal is een simpel spel. 22 Mannen rennen 90 minuten lang achter een bal aan en uiteindelijk winnen de Duitsers. ''

Dit is wat in me opkwam bij de vraag welk bestandsformaat het geschiktst is voor online, digitale afbeeldingen. Er zijn letterlijk tientallen opties en professionals kunnen hier uren over praten (net als bij voetbal) maar in dit artikel geef ik de informatie om gewoon te beginnen. Ik ga uit van de meest gebruikte en best ondersteunde formaten voor het web. En dan is er nog een eenvoudig antwoord op de vraag welke formaten geschikt zijn voor weergave in de browser:


JPG of PNG

En welke van deze twee je moet kiezen is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden. Foto's worden JPG, afbeeldingen (graphics, screenshots) worden PNG.


Een typische foto en een afbeelding. Foto door Rob Hoeijmakers.
Een typische foto en een afbeelding. Foto door Rob Hoeijmakers.

Links een afbeelding van een foto, gebruik JPG. Rechts een foto van een plaatje, gebruik PNG.


Omdat de JPG en PNG-formaten het leeuwendeel vormen van wat er nu op het web gebruikt wordt, is het goed om deze formaten eens nader te bekijken zodat je ze kunt verbeteren. Dus dat ze aan deze drie eisen voldoen:

  1. Afbeelding ziet er goed uit

  2. Afbeelding laadt snel

  3. Beeld kan gebruikt worden voor een zoekmachineKwaliteit en grootte

Of afbeeldingen er technisch goed uitzien hangt af van de bron. Kies dus een goede bron. Dat kunnen foto's zijn die je zelf maakt, screenshots of stockfoto's van bijvoorbeeld Unsplash. Met JPG kun je afbeeldingen kleiner maken, maar niet groter. Niet zonder verlies van kwaliteit. Werk dus altijd met een kopie bij het bewerken. Denk maar aan een kapsel. Je kunt het korter krijgen, niet langer.


Naast grootte is compressie belangrijk. Compressie is het weglaten van overtollige informatie in het beeld. Je verliest hiermee misschien (wat) kwaliteit, maar je wint aan snelheid bij het laden. Een andere vorm van compressie is het verkleinen van het kleurenpalet, wat werkt als de afbeelding grote, goed gedefinieerde kleuren bevat. Compressie wordt gedaan op een schaal van weinig tot veel compressie. De gemakkelijkste manier om te comprimeren is te vertrouwen op de instellingen (presets) van een programma en het dan visueel te controleren.


Experimenteer met de grootte en de mate van compressie. Met Photoshop Express kun je experimenteren met PNG of JPG en de kwaliteit aanpassen met een schuifregelaar: