No Code automatiseringen

Bijgewerkt op: 20 mei


Persoonlijke ervaringen met no code automatiseringen, API's en webhooks. Hoe rijg je modulaire applicaties aan elkaar om een complete en dynamische website te maken.

Beetje automatisering.
Beetje automatisering.

Je kunt een website kopen of huren met alles erop en eraan als een heel systeem, maar je kunt het ook zelf beheren in modules en dan aan elkaar haken. En dat aan elkaar haken vergt automatiseringen omdat je de gegevens en dergelijke met de hand ertussen moet zetten en dat is natuurlijk niet erg schaalbaar en vertraagt de door de klant gevraagde processen.


Een voorbeeld

Ik wil een live webinar houden via Zoom en de betaling, registratie en uitnodiging automatiseren. Hiervoor heb ik een landingspagina gemaakt met een bestelknop.


De landingspagina
De landingspagina

Daarna volgt een betaalproces dat vraagt om de naam en het e-mailadres van de klant. Na betaling gaan de gegevens naar mijn boekhoudprogramma voor de officiële BTW-factuur en wordt de klant gecrediteerd in het CRM-systeem en vervolgens toegevoegd als genodigde voor een Zoom-meeting. Hiervan ontvangt de klant een uitnodiging.


Dus een landingspagina in Leadpages, een betaalproces via Plug&Pay, financiële administratie in MoneyBird, relatiebeheer in Hubspot en uitnodiging via Zoom.


Zapier

Om dit alles aan elkaar te haken gebruiken we Zapier. Dat is een no-code oplossing waarmee we, via webbooks, API's, filters en dergelijke, deze stand-alone programma's aan elkaar kunnen koppelen en de data kunnen delen. Een API is een toegang tot het programma, een webhook is het signaal dat uitgaat en de gegevens aanbiedt aan een andere server. Hier is de stroom, in een Zap, die ik hierboven heb beschreven:


Automatiseringsstroom in Zapier
Automatiseringsstroom in Zapier

E-mail sequentie

Dit is waar ik later zal linken naar ConvertKit. We gebruiken dit programma voor marketing en het versturen van programmatische e-mails. Dit zijn berichten die voorwaarden bevatten zoals tijd of acties en waarvan de klant zich ook kan uitschrijven. Die e-mails zijn gerela