Overspannen coach-markt

Weinig andere beroepen zijn zo ingewikkeld om te starten als coaching. Mijn eigen ervaringen?


De coachingsinstituten beloven je gouden tijden als coach. Een mooi beroep waarin jij een ander kan helpen en meestal leer je dat al binnen een half jaar hoe dat moet. Ook ik heb hierin ooit geloofd en ben met veel enthousiasme met de opleiding tot beroepscoach gestart en daarna met diploma op zak nog enthousiaster gestart met mijn eigen coachpraktijk. Wat me vooruit dreef was het idee dat ik vanaf nu iets goed te bieden had voor mij medemensen. Maar om heel eerlijk te zijn is mijn coachpraktijk op lifecoaching nooit echt een succes geworden. Het enige werkelijk positieve wat ik over de opleiding kan zeggen is dat het mij als mens tot meer bewustwording heeft gestimuleerd en het zeker invloed heeft gehad dat ik nog iets positiever in het leven sta. Ik voel meer, ben me bewust van mijn omgeving en kan veel beter keuzes makenDe belofte

Waar gaat het dan mis in de belofte, want het is toch heerlijk wanneer jij als mens persoonlijke groei kan doormaken? Het gaat mis bij de belofte dat jij na de opleiding een volle en goedlopende praktijk kan hebben. Tenminste, bij sommige lukt dat maar de meeste missen de ondernemerservaring, marketing- en verkoopervaring. Veel collega-coaches komen vanuit loondienst. Of ze hebben een burn-out gehad en willen nu andere gaan helpen of ze zijn zeer ontevreden over hun leven en willen graag iets nuttigs gaan doen, dus dat betekent vaak dat ze weinig weten van het ondernemerschap

Ze rollen als het ware erin. De eerste stappen lukken nog best wel aardig: Inschrijving KvK, Btw-nummer aanvragen, website laten maken, praktijkruimte regelen. Maar dan? Dan begint een soort van wanhopige tijd van klanten, ofwel coachees, te vinden. Want de coachees die eerst nog zo enthousiast waren zijn dat opeens minder enthousiast zodra jij een uurtarief van net onder de honderd euro vraagt. Iedereen heeft dan meteen het gevoel: "nou daarvoor ga ik dan toch liever zelf aan mijn probleem werken of dan kies ik voor iemand met meer ervaring". Dus daar sta je dan.


Psychologen, therapeuten en psychiaters

Maar er is nog veel meer wat je tegen zal werken. Psychologen, therapeuten en psychiaters maken het leven van een coach ook best wel ondragelijk. En dat trouwens terecht want de onrechtvaardigheid spat er vanaf. Zij doen minimaal 4 jaar over hun studie en maximaal 8, en ik met mijn coachopleiding kan al binnen een halfjaar iemands veranderingsproces op gang helpen. Dat kan toch niet!


En zeker, natuurlijk kan het, als diegene niet zelf een dieperliggende probleem heeft. En laat dat juist bij een heleboel mensen net het geval zijn en natuurlijk verwijs je dan door als coach. Maar waar coaches op sturen is dat de verandering bij onszelf begint. Dus simpel! Soms helpen daar kleine inzichtgevende oefeningen bij, soms helpt het gewoon om iemand weer eens bewust te maken zich eens als volwassene te gedragen. Meestal komt het er op neer de coachee, in een veilige en aangename sfeer, erop te wijzen dat er ook een keus is om te stoppen met zeuren.


Ook dat frustreert de psycholoog, die juist niet mag pushen, die wacht tot de client dan ooit zover is, ook al duurt dat mogelijk jaren.


Starten als coach is niet makkelijk

Kortom, je leest het, er zijn denk ik weinig ander beroepen zo ingewikkeld om te starten als een coach. Het vergt een enorm doorzettingsvermogen, een vermogende partner of veel spaargeld om dit vol te houden. Wat de meeste dan doen is of afhaken of een ergens bij een grote organisatie vaak onder hun waarde te werken. Coaching bij de overheid is veel gevraagd. Coaching bij het UWV is hot en ben je daar eenmaal binnen dan kan je het redelijk redden. Maar probeer maar eens aan als beginnende coach binnen te komen. Zelfs met netwerk is dat een uitdaging. Op een vacature zijn er minstens 300 aanmeldingen. Allemaal even goed of slecht.


Zoals je kan lezen praat ik uit ervaring. Toen ik begon, voelde je ik me als een vis was die op het droge lag. Tot ik weer begon te denken als ondernemer.


Tips voor de startende coach

Graag deel ik hier wat tips die zeker waardevol zijn wanneer je net op het punt staat om te beginnen met een coach/counselor opleiding of wanneer je net start met je eigen praktijk.