Resoluties voor schermen en afbeeldingen


De precieze betekenis van resolutie in een digitale context is vaag. Ik zal de verschillende toepassingen van het woord op een rijtje zetten en de verwarring oplossen. Dit artikel helpt het juiste evenwicht te vinden voor scherp uitziende afbeeldingen en de juiste bestandsgrootte.


Pixel art op een matrix van bakstenen.
Pixel art op een matrix van bakstenen.

Het woord resolutie is voor een groot deel een technische term die door digitale producenten wordt gebruikt. Voor de consument betekent het meestal scherpte, helderheid van een beeldscherm (en heeft het invloed op bestandsgrootte en bandbreedte). We worden allemaal producenten en dit artikel kan u helpen uw weg te vinden in het onderwerp resolutie. De informatie zal u een goed begrip geven van de verschillende soorten resolutie en u helpen scherp ogende beelden en video's te produceren voor uw publiek.


Dus laten we er eens goed voor gaan zitten! Het woord resolutie wordt gebruikt om deze drie verschillende concepten te beschrijven:

  1. Schermresolutie: fysieke pixels in een scherm

  2. Puntresolutie: punten die worden gebruikt om iets op een scherm weer te geven

  3. Beeldresolutie: pixels die worden gebruikt om een digitaal beeld of videoframe weer te geven

Hier is een afbeelding ter illustratie van de verschillende waarden die deze concepten opleveren:


Overzicht van verschillende resoluties (GBKSoft)
Overzicht van verschillende resoluties (GBKSoft)

Laten we eens wat dieper ingaan op de drie verschillende gebruiken van het woord resolutie en de verschillen zullen veel duidelijker worden.


Scherm resolutie

De resolutie van een scherm is vrij feitelijk en dit is een fysieke eigenschap. Er staat meestal iets als: de schermresolutie is 1080 bij 780 pixels. Je zou dus een vergrootglas kunnen nemen en het scherm bekijken. Je zou deze pixels zien als een klein gaatje dat gekleurd licht uitstraalt.
Enkele typische schermresoluties met een beeldverhouding van 16:9 zijn QHD (2560 x 1440) en 4K UHD (3840 x 2160).