Staande of liggende afbeeldingen


Hoe ontkom ik aan een te grove verminking bij het plaatsen van staande of liggende afbeeldingen op sociale media?


Ken je de uitdrukking een bed van Procrustes? Procrustes was de bijnaam van een herbergier bij de Oude Grieken. Procrustes nodigde voorbijkomende reizigers uit om bij hem te overnachten. Als ze op zijn uitnodiging ingingen, en gingen rusten, kwam Procrustes kijken of zijn gast in het bed paste. Meestal was dat niet zo. Was een gast nu te kort, dan rekte hij zijn ledematen met geweld uit, was hij te lang, dan hakte de gastheer er een stuk van af. Meestal eindigde deze behandeling met de dood, zodat Procrustes de bezittingen van de reiziger kon roven.


Precies zo werkt het ook met afbeeldingen die niet passen in het gevraagde formaat van een applicatie. In dit artikel zal ik de weg der wijzen bewandelen en wat praktische vragen en antwoorden geven op de vraag: wanneer welk formaat op sociale media?
Onderwerpen

Soms bepaalt het onderwerp de beste keuze en soms het medium. Wat ik hiermee bedoel is dat als je zelf foto’s maakt met een mobiele telefoon je eigenlijk elke keer een keuze moet maken hoe je het toestel gaat houden: staand of liggend.


Onderwerpen die al snel vragen om liggende foto’s zijn landschappen, auto’s, bruggen, groepen mensen, voetbalvelden en andere onderwerp met horizontaal, breed werkende beelden. Het mooie is dat op al deze regels uitzonderingen zijn.

Onderwerpen die geschikt zijn voor staande foto’s zijn portretten, vazen, gebouwen, een volledige persoon. Alles wat verticaal werkt. Ook hier zijn weer uitzonderingen die ook artistiek goed uit kunnen werken.