The Power Law door Sebastian Mallaby

Bijgewerkt op: 9 aug.


Als je geïnteresseerd bent in de wereld van durfkapitaal, start-ups en Silicon Valley, moet je dit boek gewoon lezen. Een goed geschreven boek met een zeer grondige basis.


The Power Law door Sebastian Mallaby. Ondertitel: Durfkapitaal en het maken van de nieuwe toekomst.
The Power Law door Sebastian Mallaby. Ondertitel: Durfkapitaal en het maken van de nieuwe toekomst.

Hoewel ik al sinds 1993 professioneel met het web bezig ben, heb ik nooit veel inzicht gehad in de financiële kant ervan. Ik produceer inhoud en houd me bezig met het schalen van websites en online marketing.


Maar nu wilde ik meer weten over de krachten van het geld in de wereld van Big Tech en Startups. Om mijn professionele Werdegang beter te begrijpen. En ook om te zien wat de mogelijkheden zijn als ik verder wil financieren of investeren in een ander bedrijf of startup. En om mee te kunnen doen aan de discussie.


Het boek De Machtswet

Via een podcast van Azeem Azar hoorde ik van Sebastian Mallaby en zijn boek The Power Law.


Dit boek staat zo vol met namen, feiten en verhalen dat het weinig zin heeft om het na te vertellen of samen te vatten. Als je geïnteresseerd bent in de wereld van Venture Capital, Start-Ups en Silicon Valley, moet je het gewoon lezen. Een goed geschreven boek met een zeer grondige basis.


Mallaby vertelt op meesterlijke wijze over Venture Capital van 1948 tot heden. Hij vertelt de stormachtige ontwikkelingen in 14 hoofdstukken. Sommige geschiedenissen zijn analytisch, maar veel zijn verhalend en vertellen over de karakteristieken van individuele spelers zoals Thiel, Andreessen, Son, of Milner.


Wat drijft hen, wat zijn de sterke of zwakke punten van hun persoonlijkheden.

Wat krachtig is aan het boek is hoe je voelt dat de tijden veranderen, als het publieke internet halverwege de jaren negentig groot zal zijn. Het is alsof er boten zijn, en je weet dat er een orkaan gaat komen. Wie zal het overleven en hoe? Zeer opwindend geschreven.

Leveren VC's een inhoudelijke bijdrage?

Een groot deel van het boek, naast de verhalen, draait om de vraag of Venture Capital een inhoudelijke bijdrage levert of dat ze een toevallige factor zijn in de successen. Mallaby schrijft hierover:


Het onbetwistbare succes van door VC gesteunde bedrijven wordt vaak genuanceerd met een vraag: Hebben de VC's het succes gecreëerd, of zijn ze er slechts voor komen opdagen? Maar, zoals we al gezien hebben, blijkt uit ander onderzoek dat startende bedrijven die het voordeel hebben van risicokapitaalbegeleiding het beter doen dan hun concurrenten, en dit boek heeft betrekking op meerdere gevallen van risicokapitaalverstrekkers die een positieve invloed hebben op bedrijven in portefeuille. Trouwens, zelfs als het zo zou zijn dat de vaardigheid van VC's volledig in het selecteren van deals zou liggen, en niet in het begeleiden van startups, dan nog zou die vaardigheid waardevol zijn. Intelligente dealselectie verhoogt de kans dat de meest verdienstelijke startups het kapitaal krijgen dat zij nodig hebben. Het zorgt ervoor dat het spaargeld van de maatschappij productief wordt besteed.