Van typemachine naar de Matrix


Volg het witte konijn in het hol. Van Stephen King's memoires over het vak tot computercodering en de Matrix-film.


Van typemachine tot Matrix
Van typemachine tot Matrix

Volg het witte konijn door het gat. Van Stephen King's Memoir of the Craft naar computer codering en de Matrix film. Een kort verhaal over single-spaced-fonts.


Ik was het boek van Stephen King over schrijven aan het lezen, en in dit fantastische boek, On writing, schrijft King een paar keer over single-spaced fonts. Hij heeft het over deze lettertypes als een duidelijke maatstaf voor productiviteit, en ik begon me af te vragen wat die single-spaced-lettertypes zijn.


Hoewel er geen exemplaren van dat meesterwerk bewaard zijn gebleven (althans niet bij mijn weten), geloof ik dat het acht pagina's besloeg, elke pagina enkelzijdig gespatieerd en met een absoluut minimum aan alinea-einden (elk stencil kostte negentien cent, weet je nog). Stephen King, Over schrijven: A Memoir of the Craft

Lettertypen met één lettertype

Het blijkt dat hij uit een tijd stamt waarin de typemachine de norm was bij het schrijven. Deze mechanische machines gebruiken de energie van een druk op de knop om een letter of symbool te stempelen. Je drukt op een knop en een ijzeren afgietsel van de letter vliegt op het papier. Net voor de inslag wordt een pluisje met inkt tussen de letter en het papier geduwd, TIK, de letter verschijnt op het papier.


Typemachine van dichtbij. Credit Bob Shand.
Typemachine van dichtbij. Credit Bob Shand.

Al deze letters en symbolen gebruiken dezelfde breedte. En dat geldt ook voor een spatie of bijvoorbeeld een kleine glyph zoals een punt of een komma. Alle letters, woorden, lijnen staan op een matrix. Dus nu kun je tellen hoeveel tekens er op een vel papier komen. Het is een analoge vorm van tellen. Niet erg precies per vel, maar het komt waarschijnlijk redelijk goed uit als er een stapel papier ligt. Dus als je een roman of een script aan het schrijven bent, kun je een schatting maken van het aantal pagina's waar je naar moet streven.


De lettertypes die hiervoor worden gebruikt, worden single space fonts of monospaced fonts genoemd. Er zijn verschillende soorten en maten die bij de schrijfmachine horen. Het meest gebruikt is de Courier.